Programma

Euthanasie bij psychisch lijden

13.00 uur

Ontvangst en registratie

13.30 uur

Theatervoorstelling ‘Johan mag dood’

De theatervoorstelling ‘Johan mag dood’ laat het streng gereformeerde gezin zien waarin Johan opgroeide, zijn voortdurende verlangen naar contact, zijn angst om mensen kwijt te raken, zijn eenzaamheid en zijn uitzichtloos lijden.

 

Theatergroep Foolcolor. Tekst & Regie Ine Paulien Weijer

14.30 uur

Pauze

15.00 uur

In gesprek met het publiek en ervaringsdeskundige Floor van Wiele over de voorstelling

o.l.v. de dagvoorzitter

15.30 uur

De kunst van het loslaten, een verhaal over euthanasie in de psychiatrie

Euthanasie is mogelijk voor psychisch lijden. De richtlijn biedt daarvoor duidelijke handvatten. Belangrijke uitdagingen zijn het vaststellen van uitzichtloosheid en wilsbekwaamheid ter zake. Het uitvoeren van een second opinion is een belangrijke taak en hoort bij het werk van een psychiater.

 

Dr. Sisco van Veen

16.15 uur

Pauze

16.45 uur

Dossieronderzoek hulpvragen op basis van psychisch lijden
Besproken wordt het dossieronderzoek onder bijna 1300 mensen met een psychiatrische aandoening, die zich aanmelden bij Expertisecentrum Euthanasie met een euthanasieverzoek op basis van psychisch lijden. Er wordt een korte uitleg gegeven over de werkwijze van het Expertisecentrum, de feiten en cijfers over mensen die zich aanmelden met een euthanasieverzoek op basis van psychisch lijden en wat er gebeurt met hun verzoek. Alles op basis van de meest recente cijfers.

 

Monique Kammeraat

17.30 uur

Rouw na euthanasie bij psychisch lijden: anders dan na zelfdoding?

Uit onderzoek bij 27 nabestaanden, van wie de levenspartner – na behandeling voor psychische aandoeningen – is overleden door euthanasie of zelfdoding, blijkt dat nabestaanden na euthanasie minder rouwklachten ontwikkelen dan nabestaanden na zelfdoding. De inwilliging van het euthanasieverzoek helpt de omgeving van de nabestaande te begrijpen dat het psychisch lijden van de overledene ondraaglijk en uitzichtloos was. Psychiaters die betrokkenheid overwegen bij euthanasie kunnen de rouwreacties van de nabestaanden meewegen.

 

Prof.dr. Geert E. Smid

18.15 uur

Vertaling naar de praktijk

Dr. Sisco van Veen

18.30 uur

Lichte maaltijd

19.15 uur

Einde symposium

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 8 juni 2023 in Theater Orpheus, Apeldoorn.  

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze bijeenkomsten

Copyright © Lemion – Privacyverklaring