Inhoud

Psychiatrisch onderzoek

Dat gedegen diagnostiek de basis is voor een goede behandeling is welbekend. Het
psychiatrisch onderzoek is de hoeksteen van goede diagnostiek. Toch schort het daar in de GGz nogal eens aan. Aan de ene kant wordt de diagnostiek beperkt tot het afnemen van enkele vragenlijsten of een gestructureerd interview door een beginnende clinicus waaruit een DSM-5-classificatie wordt gedestilleerd. Aan de andere kant wordt in de langdurige zorg de psychiatrische diagnose zelden opnieuw tegen het licht gehouden. Grondig, gestandaardiseerd maar gepersonaliseerd psychiatrisch onderzoek naar meer dan louter de DSM-5-criteria lijkt soms wel een vergeten vaardigheid. Het jaarsymposium Psychiatrisch onderzoek, het geheugen is bedoeld om deze vaardigheid onder de knie te krijgen, te verbeteren en vooral ook te behouden.

Onder voorzitterschap van prof. dr. Michiel Hengeveld komen experts aan het woord over het geheugen als neurocognitieve functie. Wat staat er in het Handboek psychiatrisch onderzoek over deze psychische functie? Welke stoornissen in het geheugen kunnen door de clinicus worden vastgesteld en hoe worden deze ‘bedside’ getest, gedefinieerd en genoteerd? Wat is er bekend over de neurobiologische basis van het geheugen en de geheugenstoornissen? Dat in de ouderenpsychiatrie geheugenstoornissen belangrijk zijn behoeft geen uitleg, maar er is vast veel meer te vertellen dan u hebt kunnen onthouden. Maar ook het ‘normale’ geheugen kan ons zelf en anderen bedriegen. Herinneringen zijn immers vaak onbetrouwbaar en worden beïnvloed door tal van andere processen in het brein.

Voordrachten worden afgewisseld met intermezzo’s van onder andere videofragmenten en een demonstratie van futuristische ontwikkelingen in het gebruik van ons geheugen.

Wij hopen u op vrijdag 15 oktober a.s. offline of online (weer) te mogen verwelkomen.

De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 15 oktober 2021 in de Jaarbeurs te Utrecht én online.

Inschrijving voor live deelname is gesloten. U kunt zich nog wel aanmelden voor de opgenomen versie.

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze bijeenkomsten

Copyright © 2021 Lemion – Privacyverklaring