Inhoud

Natuurlijk, ze bestaan, mensen die adaptief met hun streven naar perfectie omgaan. Maar in ons werk spreken wij degenen die het perfecte overmatig van zichzelf eisen. Dat betreft hun zelfgevoel, maar kan ook hun lichaam, baan of dierbaren betreffen. Opgestuwd door de illusie van maakbaarheid ligt schaamte altijd op de loer. Het is immers onvermijdelijk dat we falen in de jacht op perfectie en dan geconfronteerd worden met onze imperfectie. Onze patiënten worden niet depressief van hun perfectionisme maar lijden onder stemmingsklachten, angstklachten, relationele problemen of een burn-out doordat ze hun imperfectie ervaren. Ze missen compassie met zichzelf en zijn niet in staat een imperfectieruimte te creëren, waarin ze fouten mogen maken zonder dat die meteen gevolgen hebben en zonder dat ze zichzelf afstraffen.

Tijdens het symposium Imperfectie. We moeten het ermee doen komen onder voorzitterschap van Frans Schalkwijk vijf experts aan het woord. In de ochtend gaat het over leren herkennen van adaptieve en inadaptieve manieren van omgaan met imperfectie. In de middag staat de therapeutische praktijk centraal: hoe leg je het verband tussen iemands psychische klachten, het zelfbeeld en een strenge innerlijke criticus? En hoe ga je op zoek naar imperfectieruimte?

Curriculum Psychodynamiek is een gezamenlijk initiatief van Lemion® en prof. dr. Frans Schalkwijk, psychoanalyticus en psychotherapeut. Het doel van het Curriculum is om GGz-professionals jaarlijks via een serie geaccrediteerde symposia nascholing aan te bieden over relevante ontwikkelingen binnen het psychodynamische gedachtegoed.

Deze nascholing is onderverdeeld in 6 geaccrediteerde modules die u online kunt volgen.

INSCHRIJVEN

Back to Top