
Als een behandeling niet aanslaat of als er sprake is van onbegrepen gedrag, kan onderliggend een ontwikkelingsstoornis spelen. Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen als autisme en ADHD worden bij ouderen vaak niet onderkend en de diagnostiek is complex.
Autismespectrumstoornis (ASS) komt wereldwijd voor bij rond één procent van de bevolking. Dit betekent dat er in Nederland ongeveer 170.000 mensen zijn met een vorm van autisme. In de praktijk krijgen veel minder mensen daadwerkelijk deze diagnose. Vooral bij ouderen is dit het geval. Bij autisme denken we snel aan kinderen. Maar autisme gaat niet weg als je ouder wordt.
De huidige DSM-5-criteria voor ASS houden geen rekening met de manifestatie op oudere leeftijd, zoals het deels compenseren van ASS-gerelateerde beperkingen. Hierdoor zijn ASS-symptomen op latere leeftijd moeilijker te signaleren.
Ook wordt ADHD niet snel onderkend bij ouderen. Terwijl uit onderzoeken blijkt dat 2,8 procent van de Nederlandse 60-plussers ADHD heeft. Ouderen met ADHD hebben meer last van eenzaamheid, depressiviteit en angstklachten dan ouderen zonder ADHD.
Tijdens de masterclass krijg je antwoord op deze en vele andere vragen:
- Hoe herken je autisme en ADHD bij ouderen?
- Wat betekenen deze diagnoses op latere leeftijd voor iemand en diens naasten?
- Hoe behandel je na een diagnose, zowel medicamenteus als psychologisch, met aandacht voor bijkomende problemen zoals eenzaamheid, depressie en angst?
We gaan tijdens de online masterclass interactief aan de slag zodat je met veel nieuwe kennis naar huis gaat. Dé experts op het gebied van persoonlijkheids-, en ontwikkelingsstoornissen bij ouderen: Arjan Videler, Willy Garenfeld en Jolien Diekhorst geven de allernieuwste inzichten, handvatten en zorgen ervoor dat de masterclass geheel is gericht op het werk met ouderen in de klinische praktijk.
Accreditatie
Voor deze masterclass is accreditatie toegekend voor
- POH-GGz door de Landelijke Vereniging POH-GGZ met 2 punten.
Voor deze masterclass is accreditatie in behandeling voor
- Psychiaters bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP);
- Klinisch (neuro)psychologen bij het Accreditatiebureau FGzPt;
- Eerstelijnspsychologen bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP);
- Psychotherapeuten bij de Nederlandse Vereniging Psychotherapie (NVP);
- Verpleegkundig specialisten bij het Verpleegkundig Specialisten Register (VSR);
- Sociaal psychiatrisch verpleegkundigen bij het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&V);
- Medisch specialisten, huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde bij het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN).
Mocht uw vereniging hierboven niet vermeld zijn, neemt u dan contact met ons op.
Datum
Deze online masterclass De impact van autisme en ADHD op latere leeftijd vindt plaats op dinsdag 9 mei van 10.00 uur tot 12.00 uur.
Voor wie?
Deze masterclass is bedoeld voor psychiaters, klinisch (neuro) psychologen, psychotherapeuten, verpleegkundig specialisten, huisartsen, praktijkverpleegkundigen, specialisten ouderengeneeskunde, POH-GGz’ers en professionals werkzaam in de VVT sector. Andere geïnteresseerde professionals zijn ook van harte welkom.
Kosten en inschrijven
Het inschrijfgeld bedraagt € 125,-.
Annulering
Wij bieden iedereen die zich heeft ingeschreven de mogelijkheid zich te laten vervangen door een collega, deel te nemen op een alternatieve datum of – als dat de voorkeur heeft – het inschrijfgeld als tegoedbon retour te ontvangen. Zie voor de annuleringsvoorwaarden www.lemion.nl/voorwaarden.
Sprekers

Dr. Arjan Videler
Psychotherapeut, Gz-psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker naar persoonlijkheidsstoornissen, autisme, SOLK en ADHD bij ouderen, in het bijzonder de behandeling daarvan. Hij is manager behandeling van PersonaCura, Topklinisch centrum voor persoonlijkheidsstoornissen en/of autismespectrumstoornissen bij ouderen, onderdeel van GGz Breburg.
Willy Garenfeld
Ouderenpsychiater en opleider ouderenpsychiatrie bij GGz Breburg. Hij is expert op het gebied van comorbide neurodegeneratieve aandoeningen en psychofarmacologie bij ouderen.
Jolien Diekhorst
Gz-psycholoog met ruimte ervaring in de ouderenzorg en in de GGz, is gespecialiseerd in ADHD bij volwassenen en ouderen met comorbide problematiek. Zij is werkzaam bij PersonaCura, Topklinisch centrum voor persoonlijkheidsstoornissen en/of autismespectrumstoornissen bij ouderen, onderdeel van GGz Breburg.
Blijf op de hoogte!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze bijeenkomsten
Copyright © Lemion – Privacyverklaring