Inhoud

De therapeutische relatie

De therapeutische relatie is het fundament onder het werk van psychiaters, psychologen en psychotherapeuten. In elke ontmoeting met de patiënt worden vaardigheden om deze relatie te hanteren aangesproken en soms ronduit beproefd. Tijdens dit intensieve 6-daagse programma gaan de deelnemers onder begeleiding van Anton Hafkenscheid en Moniek Thunnissen vanuit de meest actuele en relevante
invalshoeken uitgebreid aan de slag met dit belangrijke thema.

Inhoudelijk is het perspectief bijzonder breed. Onder meer komen aan de orde de interpersoonlijke cirkel, de taxonomie van interpersoonlijke problemen van Donald Kiesler, het model van de transactionele analyse (TA) van Eric Berne, de derde generatie gedragstherapieën (volgens Steven Hayes, Robert Kohlenberg en Mavis Tsai), het werken met stagnaties en impasses vanuit de theorie van Jeremy Safran, het Reputatiekunde-model van Kouwenhoven en de Emotion Focused Therapy (EFT) van Les Greenberg. Naast de dagelijkse plenaire presentaties wordt er veel interactief gewerkt in grotere en kleinere groepen.

De cursus brengt verdieping door vanuit ‘de moeilijke patiënt’ de stap te maken naar ‘de moeilijke relatie’ en ‘het moeilijke team’. Steeds zal de focus liggen op de persoonlijke vaardigheden van de behandelaar. In een veilige sfeer gaan de deelnemers ervaren hoe ook ‘eigen’ kwetsbaarheden in het contact met patiënten productief kunnen worden gemaakt. Hiervoor zijn twee redenen: om patiënten beter te kunnen helpen maar ook om zélf als therapeut in professionaliteit te groeien.

Na 6 intensieve dagen hebben de deelnemers (veel) meer kennis over een scala aan therapeutische mogelijkheden en beter zicht op de eigen vaardigheden als behandelaar. Men kan deze kennis toepassen op verschillende niveaus: de patiënt, de eigen persoon, de interactie, het team en de organisatie.

Datum

De cursus vindt plaats van zondag 15 mei t/m vrijdag 20 mei 2022.

Locatie

Deze cursus zal plaatsvinden op de Wadden, Ameland.  

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze bijeenkomsten

Copyright © Lemion – Privacyverklaring