In de spreekkamer gebruiken we termen als vroeg, onrijp, defect, pre-oedipaal, primitief of disadaptief. Daarmee geven we aan dat er bij de patiënt sprake is van ernstige en moeilijk te behandelen persoonlijkheidsproblematiek die om specifieke behandelmethoden vraagt. Veelal zetten we de ‘ernstige’ problemen af tegen ‘lichte’ problemen, die we dan aanduiden met begrippen als oedipaal, neurotisch of conflictmatig. Of, paradoxaal genoeg, als rijp en adaptief als bewijs dat hij of zij in staat is op constructieve wijze om te gaan met beperkingen. Vervolgens richten we ons bij deze patiënten op de behandeling van klachten en symptomen… Maar helaas, zo eenduidig is het niet! Deze manier van denken en handelen zet ons eerder klem, dan dat ze ons verder helpt. Realistischer is uit te gaan van een gelaagdheid van de problematiek en dat we afwisselend met krachtige en kwetsbare kanten van de patiënt te maken hebben.

Voorzitter

Prof. dr. Frans Schalkwijk

Sprekers

Dr. Joost Hutsebaut
Dr. Theo Ingenhoven
Dorien Philipszoon
Laura van Riel
Claudia Schnitzler
Prof. dr. Greet Vanaerschot

Online deelname

Deze nascholing is een opname van het Symposium Rijp of Onrijp?, dat op 8 oktober 2021 heeft plaatsgevonden. Deelname aan de nascholing is geaccrediteerd en de presentaties kunnen online gevolgd worden.

De accreditatie is toegekend tot 10 oktober 2023. Dit betekent dat u voor deze datum alle modules doorlopen moet hebben en de eindtoets afgerond.

Voor wie?

Deze nascholing is bedoeld voor psychiaters, psychologen, psychotherapeuten,
spv’n en degenen die in opleiding zijn of studeren voor deze disciplines.
Andere geïnteresseerde professionals zijn ook van harte welkom.

Inschrijven

Het inschrijfgeld voor online deelname aan alle presentaties bedraagt € 320,-.

GZ-psychologen betalen slechts €249,- (Je ontvangt dan geen accreditatiepunten).

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze bijeenkomsten

Copyright © Lemion – Privacyverklaring