Docenten

Psychiatrie en een laag IQ

Jannelien Wieland 
Dr. J. (Jannelien) Wieland studeerde geneeskunde in Leuven (België)  en promoveerde aan de universiteit van Leiden op het onderwerp “Psychopathology in borderline intellectual functioning”. Zij is mede-auteur van het boek Behandeling van patiënten met een laag IQ in de GGZ. Jannelien werkt als psychiater bij de Poli+ en als psychiater en manager behandelzaken bij Curium- LUMC. Daarnaast is zij is bestuurslid van de European Association for Mental Health in Intellectual Disability (EAMHID) en lid van de raad van toezicht van Ipse de Bruggen.

Erica Aldenkamp
(Erica) Aldenkamp is GZ-psychologe en EMDR-therapeut, gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van patiënten met psychische stoornissen met een laag IQ (zwakbegaafdheid of een verstandelijke beperking). Naast haar klinische werk is zij betrokken bij de ontwikkeling van protocollen, behandelmodules en zorgprogramma’s voor psychiatrische patiënten met een lager IQ. Daarnaast verzorgt zij scholingen, onder andere door samen met de RINO Amsterdam de modulaire Leergang “Beperkt Begrepen” aan te bieden. Door haar leidinggevende ervaring is zij ook gericht op het ontwikkelen van visie en beleid ten aanzien van de organisatie van zorg voor deze patiënten. Erica Aldenkamp is praktijkhouder van Poli+, een GGZ-praktijk gespecialiseerd in de behandeling van psychische stoornissen bij mensen met een laag IQ.

Annemarie van den Brink
Drs. A. (Annemarie) van den Brink heeft meer dan dertig jaar ervaring in het diagnosticeren en behandelen van psychische klachten bij patiënten met een lager IQ, met speciale aandacht voor PTSS en persoonlijkheidsproblematiek. Ze is mede auteur van een aantal artikelen en van het boek Behandeling van patiënten met een laag IQ in de GGZ: beperkt begrepen. Zij werkte in een grote GGZ instelling, voert sinds 2017 een eigen praktijk (Poli+) en verzorgt regelmatig bijscholingen. 

Remco de Winter
Dr. R.F.P. (Remco) de Winter is psychiater en geneesheer-directeur bij Rivierduinen. Verder is hij als onderzoeker aan de VU en de Parnassia academie verbonden. Hij publiceert regelmatig over suïcidaal gedrag, in het bijzonder binnen de ggz. Zijn website is www.suicidaliteit.nl

Janneke Zinkstok
Dr. J. (Janneke) Zinkstok werd opgeleid tot psychiater bij het AMC in Amsterdam, en promoveerde op onderzoek naar genetische aspecten van psychose. Tussen 2008 en 2014 werkte ze in Londen als klinisch onderzoeker en psychiater bij the Institute of Psychiatry en Maudsley Hospital, waar ze zich specialiseerde in diagnostiek en behandeling van autisme en ADHD bij volwassenen. Sinds 2018 werkt ze in het UMC Utrecht, waar ze het Zorgprogramma Psychiatrie & Genetica heeft opgericht, en veel kinderen en (jong)volwassenen ziet met genetische syndromen en psychiatrische problemen. Naast haar reguliere werk is ze redactielid van het Tijdschrift voor Psychiatrie, actief bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en cursusleider van de Corsendonkcursus, een jaarlijkse cursus over wetenschappelijk onderzoek in de psychiatrie.

Michiel Hengeveld
Em.prof.dr. Michiel W. Hengeveld was, na jaren gewerkt te hebben op het Leids Universitair Medisch Centrum, afdelingshoofd psychiatrie bij het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam tot 2010. Hij is nu zelfstandig gevestigd psychiater. Hij is (mede-)auteur van tal van wetenschappelijke artikelen en boeken, in het bijzonder het Leerboek psychiatrie en het Handboek psychiatrisch onderzoek.

De masterclass vindt plaats op donderdag 16 en vrijdag 17 november 2023 in Bilderberg Hotel ’t Speulderbos te Garderen. 

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze bijeenkomsten

Copyright © Lemion – Privacyverklaring