Inhoud

Psychiatrie en een laag IQ

“Ik ben bij de ggz geweest voor mijn klachten maar daar zeiden ze dat ik niet goed genoeg was”

In de psychiatrie worden mensen met een laag IQ – een score tussen 50 en 85 – heel vaak niet herkend. En dat terwijl bij ongeveer 30% van de patiënten in de ggz sprake is van zwakbegaafdheid of een verstandelijke beperking.

Patiënten met een laag IQ hebben een drie tot vier keer zo hoog risico op het ontwikkelen van een psychiatrische stoornis. Van de acute opnames in de ggz is bij ruim vier op de tien patiënten een vermoeden van een laag IQ. Deze patiënten worden bijna drie keer zo vaak gedwongen opgenomen. Ook wordt er bij deze groep mensen bijna vier keer zo vaak dwang en drang toegepast. Deze bevindingen bevestigen het vermoeden dat een laag IQ vaak wordt gemist en dat patiënten daardoor vaak tussen de wal en het schip vallen.

Tijdens deze intensieve, tweedaagse masterclass besteden we uitgebreid aandacht aan de herkenning, diagnose en behandeling van patiënten met een laag IQ. We gaan daarnaast in op onderwerpen als genetica, crisis en suïcidaal gedrag, het voorschrijven van psychofarmaca, verslaving en de wetgeving.

Doelstelling is, dat deelnemers aan deze masterclass patiënten met een laag IQ nog beter herkennen en erkennen in hun praktijk, waardoor ook aan deze grote groep mensen de best mogelijke zorg wordt geleverd.

In het kort

  • Specifiek ontwikkeld voor psychiaters
  • Tweedaagse cursus met een interactief programma
  • Kleine cursusgroepen, waardoor u optimaal van gedachten kunt wisselen met de sprekers en de andere deelnemers
  • Volop ruimte om uw eigen casuïstiek in te brengen en te oefenen
  • Enthousiast docententeam met toonaangevende professionals die een sterke motivatie hebben om patiënten met een laag IQ de best mogelijke psychiatrische zorg te bieden

De masterclass vindt plaats op donderdag 16 en vrijdag 17 november 2023 in Bilderberg Hotel ’t Speulderbos te Garderen.

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze bijeenkomsten

Copyright © Lemion – Privacyverklaring