Inhoud

Psychiatrisch onderzoek

Ben je voor het sociaal herstelmodel of voor het medisch model? Denk je dat psychiatrische ziekten bestaan of geloof je niet in stoornissen? Ben je tegen de DSM-5-TR of denk je dat het nu eenmaal de beste classificatie is die we nu hebben? Vind je dat stemmen horen een algemeen menselijk fenomeen is of vind je dat psychotische hallucinaties een essentieel psychiatrisch symptoom zijn? Of ben je een wijze psychiater, psycholoog of verpleegkundig specialist die niet wil reduceren en in staat is om deze verschillende modellen te integreren?

Welk model je ook aanhangt, het vaststellen en correct omschrijven van het psychisch lijden van je patiënten is en blijft de core business van je beroep. Dat is de descriptieve psychopathologie. Noodzakelijk om de ‘nare, rare, ware en zware’ (naar Menno Oosterhof) psychische ervaringen van je patiënten te onderzoeken. En dus is het essentieel om de begrippen uit de status mentalis nog een keer onder de loep te nemen. Dat maakt het mogelijk om een onderzoek uit te voeren dat leidend is in het gepersonaliseerde diagnostische proces.

Onder het duale voorzitterschap van dr. Désirée Oosterbaan en dr. Joeri Tijdink en met de input van de hoofdauteur van het Handboek psychiatrisch onderzoek, prof.dr. Michiel W. Hengeveld, is deze leerzame dag samengesteld waarin diverse experts aan het woord komen over de verschillende aspecten van de stoornissen in de voorstelling en de waarneming.

Het symposium vindt plaats op vrijdag 8 december in de Meet-Up, 1e etage van het Beatrixgebouw, Jaarbeurs Utrecht en is online te volgen.  

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze bijeenkomsten

Copyright © Lemion – Privacyverklaring