Inhoud

Persoonlijkheidsstoornissen

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis worstelen vaak met uiteenlopende problemen, niet in de laatste plaats op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Eerder vroeger dan later wordt de therapeut in de spreekkamer geconfronteerd met de sporen van grensoverschrijdend gedrag of een traumatisch verleden. Maar naast de gevolgen van trauma is er ook steeds meer aandacht voor de invloed van gender, hechting en persoonlijkheid op de ontwikkeling van seksuele identiteit en intiem contact. Problemen op het gebied van seksualiteit dreigen echter vaak onderbelicht te blijven, ook in de spreekkamer.

Seksualiteit is een actueel en veelzijdig thema, maar het bespreekbaar maken daarvan wordt vaak als ingewikkeld beleefd, zowel door de cliënt als door de hulpverlener.

  • Hoe overwinnen we onze schroom, overstijgen we onze schaamte of bewaken we onze eigen (voor)oordelen en grenzen ten behoeve van het therapeutisch proces?
  • Hoe zorgen we ervoor dat seksualiteit tijdig bespreekbaar wordt?
  • Hoe geven we behandeling vorm die bijdraagt aan een gezonde persoonlijkheidsontwikkeling, aan meer bevredigend seksuele relaties en aan een hogere kwaliteit van leven?

Op dit symposium bieden we op basis van theoretische overwegingen en conceptuele uitgangspunten vooral praktische handvatten voor ons dagelijkse werk. We behandelen essentiële aspecten van seksualiteit en seksuele problemen bij mensen met persoonlijkheidspathologie en de mogelijkheden voor een passend gesprek, gerichte diagnostiek en optimale behandeling.

Dit symposium is een initiatief van Lemion® in nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP). Voor leden van de vereniging geldt dan ook een aantrekkelijke kortingsregeling.


Het symposium vindt plaats op vrijdag 17 november 2023 in Antropia te Zeist en is online te volgen. 

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze bijeenkomsten

Copyright © Lemion – Privacyverklaring