Programma

Persoonlijkheidsstoornissen

08.45 uur

Ontvangst en registratie

09.15 uur

Opening door dagvoorzitters
Dr. Theo Ingenhoven (ochtend) en dr. Rikus Knegtering (middag) 

09.30 uur

Persoonlijkheidsstoornissen en seksualiteit, een overzicht

Dagvoorzitter Theo Ingenhoven geeft een korte inleiding op het belang van thema persoonlijkheidsstoornissen en seksualiteit, en op de opzet van deze studiedag. Wat valt daarbij op in de klinische praktijk, en wat zijn wetenswaardigheden en aandachtspunten vanuit de wetenschappelijke literatuur.

 

Dr. Theo Ingenhoven 

psychiater, Arkin-NPI te Amsterdam. Hoofdredacteur van het Handboek Persoonlijkheidsstoornissen en (mede)voorzitter van de landelijke Psychiater Expertgroep Persoonlijkheidsstoornissen (PePs).

10.10 uur

Hoe bespreek je seksualiteit in de spreekkamer?

Hoewel onze seksualiteitsbeleving sterk verweven is met onze persoonlijke geschiedenis en seksualiteit een belangrijke bijdrage levert aan de kwaliteit van leven, zijn nog niet alle hulpverleners ervan overtuigd dat het bespreken van seksualiteit een bijdrage levert aan de kwaliteit van hun therapeutisch werk. Ze voeren daarvoor verschillende redenen aan (bijv. geen tijd, niet relevant, geen kennis, geen vaardigheden) en voelen daarbij veel aarzeling en handelingsverlegendheid om het toch te (durven) doen. Als gevolg daarvan wordt de therapiekamer een wachtkamer waarin de cliënten wachten tot de therapeut er wat over vraagt en de therapeut wacht tot de cliënten er over beginnen. In deze lezing breng ik jullie kennis over seksualiteit en ervaringen om samen met jullie op zoek naar jullie kracht en mogelijkheden om dit thema toch ter sprake te kunnen brengen in jullie praktijk. Immers, net als seksualiteit zelf is er over kunnen spreken iets dan je kan leren. Wie heeft er al zin in?

 

Marieke Dewitte
Klinisch psycholoog-seksuoloog, universitair docent aan de universiteit Maastricht.

10.50 uur

Pauze

11.20 uur

Impact van persoonlijkheidsproblematiek op de seksuele ontwikkeling en op de seksuele autonomie

De impact van (ernstige) psychopathologie (onder andere van persoonlijkheidsproblematiek) en de impact van somatische factoren op de seksuele, psychische en relationele ontwikkeling wordt biopsychosociaal besproken aan de hand van een casus en aan de hand van wetenschappelijke inzichten. Het effect van (disfunctionele) copingstrategieën op de ontwikkeling van de seksuele autonomie komt aan bod. Tevens wordt de moeite met afstand en nabijheid die mensen met persoonlijkheidsproblematiek kunnen ervaren en het gevolg hiervan op het seksueel functioneren besproken.

 

Noortje Roussel
klinisch psycholoog-psychotherapeut-seksuoloog NVVS, afdeling Seksuologie & Psychosomatische Gynaecologie/Obstetrie, Amsterdam UMC, locatie AMC

12.00 uur

Parafiele stoornissen en persoonlijkheid

Marline Bouwman is werkzaam in de forensische psychiatrie en is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van seksueel delinquenten. In de presentatie gaat zij in op bijzondere seksuele voorkeuren, verlangens en gedragingen en een bovenmatig seksueel actief leven. Dat wil zeggen, zoals dat in de ogen van deskundigen respectievelijk als afwijkend of als excessief beoordeeld wordt. In de presentatie komt aan de orde wanneer professionals dit als stoornis typeren. Tevens komen de heersende etiologische modellen aan de orde en welke linken er te leggen zijn met persoonlijkheid. Ook wordt ingegaan op de hiërarchie van behandeldoelen.  

 

Marline Bouwman
GZ-psycholoog, psychotherapeut en seksuoloog NVVS, Pro Justitia rapporteur, FPC de Oostvaarderskliniek, Almere

12.40 uur

Lunchpauze

13.40 uur

Biologische en farmacotherapeutische aspecten van seksuele functies

Mededagvoorzitter Rikus Knegtering gaat als psychiater nader in op relevante biologische aspecten van seksualiteitsbeleving, seksuele functies, en de pathofysiologie van seksuele functiestoornissen. Daarbij geeft hij een overzicht over de mogelijkheden en beperkingen van farmacotherapie, m.n. ook het tijdig onderkennen van seksuele bijwerkingen van psychofarmaca (en wat daaraan te doen).

 

Dr. Rikus Knegtering

psychiater, psychotherapeut en senior onderzoeker bij het UMCG en Lentis te Groningen.

14.20 uur

Seksuele trauma’s in de behandelkamer

Suzy Matthijssen heeft zich toegelegd op de diagnostiek en behandeling van cliënten met PTSS, waaronder cliënten die specifiek op seksueel gebied ernstig grensoverschrijdend gedrag hebben meegemaakt. Hoe kunnen middels exposure ook deze seksuele trauma’s worden bewerkt, hoe bewaak je daarbij de grenzen van de cliënt en de therapeut? Welke overdrachts- en tegenoverdrachtsaspecten komen daarbij kijken en hoe gaan we daar op professionele wijze mee om.

 

Suzy Matthijssen
klinisch psycholoog, TOPGGz Academisch Angstcentrum, Utrecht

15.00 uur

Pauze

15.30 uur

Behandeling van seksuele problemen en resterende seksuele disfuncties na traumabehandeling

Traumabehandeling is vaak niet voldoende om seksuele problemen en seksuele disfuncties in het huidige leven te voorkomen of verhelpen. Een seksuologische behandeling is dan nodig. Deze lezing combineert theoretische uitleg over het (blijven) bestaan van seksuele problemen na traumabehandeling met praktische tips en handvatten om deze te behandelen.

 

Hester Pastoor

psychotherapeut-seksuoloog NVVS bij Verloskunde & Gynaecologie, Voortplantingsgeneeskunde, Erasmus MC, Rotterdam

16.10 uur

Hoe bespreek je seksualiteit in de spreekkamer? Deel 2

 

Marieke Dewitte
klinisch psycholoog-seksuoloog, universitair docent aan de universiteit Maastricht. 

16.50 uur

Afsluiting door dagvoorzitters

17.00 uur

Einde 

Het symposium vindt plaats op vrijdag 17 november 2023 in Antropia te Zeist en is online te volgen. 

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze bijeenkomsten

Copyright © Lemion – Privacyverklaring